x

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze site moet je dat accepteren.

Loginbox

Nieuws

28-01-2011Dierenbescherming presenteert Paardenbesluit
Dierenbescherming presenteert PaardenbesluitHet houden van paarden is verboden, tenzij… Dat is in één zin het concept-Paardenbesluit van de Dierenbescherming dat via hun website is gepresenteerd.

In het besluit wordt gepleit voor wetgeving en een diploma voor paardenhouders. Met dat laatste toont de houder aan dat hij of zij over voldoende kennis beschikt om paarden te kunnen houden.

Behalve het diploma gaat het concept-Paardenbesluit ook in op zaken als de verzorging, het transport en de huisvesting van paarden. Zo mogen paarden – volgens het besluit – niet aangebonden worden gehouden en moeten dieren die buiten staan kunnen beschikken over een permanent toegankelijke schuilgelegenheid.

Adequate maatregelen
Eerder liet de Dierenbescherming weten teleurgesteld te zijn over de reactie van staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw op de aanpak van misstanden in de paardenhouderij. Bleker geeft de Sectorraad Paarden nog tot september de tijd om orde op zaken te stellen. ‘Er moet wat gebeuren. Het gaat me niet snel genoeg. Als er voor 1 september geen concreet voorstel is, dan neem ik adequate maatregelen om de problemen op te lossen.’, aldus Bleker.

Volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming heeft de Setorraad haar kansen al lang verspeeld: ‘De sector heeft ruim drie jaar de tijd gehad om orde op zaken te stellen. Nu is het tijd voor wetgeving’, aldus Dales.

Het volledige concept-paardenbesluit is te vinden op de site van de Dierenbescherming.