x

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze site moet je dat accepteren.

Loginbox

Nieuws

15-12-2010Dierenbescherming pleit voor diploma paardenhouders
Dierenbescherming pleit voor diploma paardenhoudersDe Dierenbescherming is een campagne gestart om paarden via de wetgeving te beschermen.

Ze schat dat bijna tweehonderdduizend paarden in Nederland lijden onder eenzaamheid, staan te verpieteren in hun box of veel te weinig beweging krijgen. "Wij willen een verbod op het houden van paarden, tenzij de houder een diploma heeft, het paard niet solitair komt te staan en het dagelijks minimaal vier uur lekker kan rondrennen", zegt directeur Frank Dales.

De maat is vol voor de Dierenbescherming omdat al sinds 2007 wordt gepraat over regels, maar de politiek en de koepelorganisatie Sectorraad Paarden nog niets dwingends hebben neergelegd. "Het is pappen en nathouden. Bovendien trekken hobbyisten zich niets aan van die sectorraad, waarin vooral fokkerij, maneges en sportbond zijn vertegenwoordigd."

Terwijl wetgeving voor de spectaculair gegroeide sector (400.000 dieren) uitblijft, neemt het aantal uitwassen toe. In de eerste helft van 2010 rukte de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ruim 1.100 keer uit vanwege doorgegroeide hoeven of weides zonder één droog plekje. "Alleen aan honden hebben de inspecteurs meer werk", zegt Dales.

Olympisch kampioene Anky van Grunsven steunt de oproep. "Veel mensen hebben het goed voor met hun paard. Maar er zijn altijd personen die er niet goed over nadenken", zegt zij in ledenblad Dier dat vandaag verschijnt. "Als je volgens zo'n Paardenbesluit paarden niet meer op een bepaalde manier mag houden, moeten ook zij zorgen voor betere leefomstandigheden."

PvdD-Kamerlid Ouwehand eist dat staatssecretaris Bleker (Landbouw) ingrijpt. "Als ponyfokker weet hij hoe erg het is voor een paard om in zijn uppie in een bedompte stal te staan."

Paardenmarkten, zweepjes bij de draf- en rensport en het vastbinden van paarden aan hun hoofd moet van de Dierenbescherming worden verboden. Ook wil Dales minimale boxmaten en een verplichte identificatie en registratie voor als er ooit een vreselijke dierziekte opduikt. Dales: "Wie nu prima bezig is, hoeft volgens onze normen echt geen gekke dingen te doen."
Bron: De Telegraaf.